Start sectie 1

 organised by

Nieuws

Voorbeschouwing WK Para-cycling in Rio

woensdag 21 maart 2018

Kans op eerherstel en nieuwe successen


De top van de Para-cycling wereld keert deze week (22-03 t/m 25-03) terug op de wielerbaan van Rio de Janeiro voor de 2018 UCI Para-cycling Track World Championships. Twee jaar na de Paralympische Spelen in de Braziliaanse metropool krijgen de beste para-cycling atleten ter wereld de kans op eerherstel en nieuwe successen.


Paralympisch kampioenen

Nederland reist met zeven atleten af richting Brazilië. Met Tristan Bangma, Alyda Norbruis en Daniel Abraham Gebru heeft de selectie van bondscoach Eelke van der Wal maar liefst drie Paralympisch kampioenen in de gelederen. Bangma won op de baan in Rio samen met piloot Teun Mulder goud op de 1 kilometer tijdrit. Samen met zijn nieuwe piloot, Patrick Bos, hoopt hij dat succes te herhalen. Ook Alyda Norbuis was in Velodromo Municipal do Rio al eens de beste. Op de 3 kilometer achtervolging (klasse c1-3) snelde de meervoudig wereldkampioen in 2016 naar Paralympisch goud. Abraham Gebru (klasse c5) – de derde Paralympisch kampioen in de Nederlandse selectie – won in 2016 goud op de wegrit. Hij komt op de WK in actie op de individuele achtervolging.  


Voormalig wereldkampioen en nieuwe talenten

De Nederlandse selectie wordt compleet gemaakt door Arnoud Nijhuis, Caroline Groot en Stijn Boersma. Nijhuis (klasse C1) was op de Paralympische Spelen van Rio goed voor een bronzen en zilveren medaille, bovendien werd hij in 2016 al eens wereldkampioen op de 1 kilometer. Op de komende WK doet hij een nieuwe poging om zijn grote rivaal Li Zhang Yu te verslaan op de 500 en 1000 meter. Voor Groot en Boersma betekenen de WK in Rio hun debuut op het hoogste podium. De twee talenten lieten tijdens de World Cup in Manchester vorig jaar november al zien tot de beste in hun klasse te behoren. Groot komt in actie in de C2-klasse, terwijl Boersma in de C3-klasse uitkomt. Ook Vincent ter Schure en piloot Timo Fransen zouden in eerste instantie afreizen naar Brazilië, maar het tandemduo is onvoldoende fit om deel te nemen.  


De concurrentie

De concurrentie voor de Nederlandse selectie komt met name uit Angelsaksische hoek. Groot-Brittannië is traditioneel sterk op de piste. Op de Paralympische Spelen van twee jaar geleden wonnen de Britten maar liefst 12 medailles bij het baanwielrennen, waarvan 8 gouden. De 21-koppige selectie van Groot-Brittannië bestaat bovendien uit meerdere wereldkampioenen en recordhouders. Ook Australië (16 rijders) en de Verenigde Staten (18 rijders) sturen sterke selecties naar Brazilië, terwijl de Chinezen naast tweevoudig Paralympisch kampioen Li Zhang Yu – en de belangrijkste concurrent van Nijhuis – met Liang Guilhua nog een tweede goudenmedaillewinnaar in de gelederen hebben.  


Para-Cycling in Nederland

De komende twee jaar zijn de beste Para-Cyling atleten ter wereld meerdere keren in Nederland te zien. In 2019 vinden de WK Para-Cycling op de baan in Apeldoorn plaats (14-17 maart), later in het jaar gevolg door de WK op de weg in Emmen (12-15 september). Doordat beide WK’s plaatsvinden in een pre-paralympisch jaar gelden de evenementen bovendien als belangrijkste kwalificatiemogelijkheid voor de Paralympische Spelen in Tokio in 2020. Dit jaar (6-8 juli) is Emmen bovendien net als in 2017 gastheer van een Para-Cycling Road World Cup. Met maar liefst 300 wielrenners uit meer dan 30 landen is het een van de grootste internationale wedstrijden die dit jaar in ons land gehouden wordt. De organisatie van de wedstrijden is in handen van The Organizing Connection – het Nederlandse evenementenbureau dat eerder verschillende WK’s wielrennen en veldrijden organiseerde. 
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op LinkedIn