Start sectie 1

 organised by

Nieuws

Daniel Abraham: wielerprof en trotse parasporter

vrijdag 29 juni 2018

“Het goud van Rio heeft nog steeds geen rust”

Daniel Gebru Abraham (33) bouwde een behoorlijke reputatie op als eliterenner en schopte het zelfs tot prof. Eerst van Marco Polo Cycling Team en tegenwoordig van BEAT Cycling Club. Toch vierde hij als Para-cycling atleet zijn grootste succes tot nu toe: goud op de Paralympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. Een medaille met een bijzonder verhaal.Foto: Gert Bonenstroo

Veel mensen kunnen de medaille van Daniel misschien nog wel herinneren. In de wegrace leek hij achter Jegor Dementjev en Alistair Donohoe genoegen te moeten nemen met brons, maar vlak voor de finish kwamen de Oekraïner en de Australiër ten val en won Daniel alsnog goud. De winst in de wegrace van de voormalig vluchteling uit Eritrea haalde zelfs de Amerikaanse nieuwszender CNN en eenmaal terug in Nederland schoof hij aan bij verschillende tv-programma’s om zijn verhaal te doen. En ook twee jaar na de Paralympische spelen moet hij er nog regelmatig over vertellen. “De medaille heeft nog steeds geen rust, steeds word ik gevraagd om hem ergens mee naartoe te nemen. Ik denk er nog vaak aan terug. Het is natuurlijk ook een fantastische herinnering.”


Nederlands paspoort

Het verhaal van achter de gouden medaille van Daniel is om nog meer redenen bijzonder. Veel had het namelijk niet gescheeld of Daniel was nooit voor Nederland uitgekomen op de Paralympische Spelen. Pas enkele weken voor vertrek naar Rio kreeg hij groen licht om als staatloos burger deel te nemen. Hij mocht dat doen onder de Nederlandse vlag omdat hij in Nederland een verblijfsvergunning had. Een jaar geleden – ruim 15 jaar na zijn komst naar Nederland – kreeg hij alsnog een Nederlands paspoort. Het ‘Oranje-gevoel’ had Daniel echter al veel langer. “Eigenlijk al vanaf het moment dat ik voor de Nederlandse selectie werd uitgekozen. Dat maakte me echt trots. Toen wist ik dat ik voor oranje wilde vechten. Het paspoort heeft daar niets aan veranderd, dat is slechts de bevestiging op papier en vooral erg makkelijk met reizen.”

Prof

Daniel is behalve succesvol in het Para-cycling, waarin hij naast goud op de Paralympische Spelen ook al eens wereldkampioen tijdrijden werd, ook een verdienstelijk eliterenner. Sinds dit seizoen staat hij onder contract bij BEAT Cycling, de continentale wielerploeg waar onder meer ook de baantoppers Theo Bos en Matthijs Büchli voor rijden. Dat hij als Para-cycling atleet mag uitkomen heeft te maken met een onderontwikkeld linkerbeen, het gevolg van een verkeerde behandeling van een botbreuk. Toch was hij niet direct overtuigd toen hij werd gelinkt aan het Para-cycling. “Het voelde als vals spelen. Ik dacht dat ik moest fietsen tegen mensen met geamputeerde armen en benen. Dat zou oneerlijk zijn in mijn ogen. Ik had toen nog geen idee wat Para-cycling precies inhield. Totdat ik er met Patrick Bos die tandempiloot is over sprak. Hij zei: ‘Je weet niet hoe het echt is. Dat het echt moeilijk is’. Tijdens de eerste wereldbeker waaraan ik deelnam werd ik twee keer vierde. Ik kon het niet geloven. Ik dacht dat ik makkelijk ging winnen, maar dat bleek dus niet zo te zijn. Gelukkig maar, want ik houd wel van een uitdaging.”

World Cup Para-cycling

Van 6 tot en met 8 juli is Daniel een van de Nederlandse deelnemers aan de UCI Para-cycling in Emmen. Vorig jaar was hij samen met handbikers Jetze Plat en Tim de Vries een van de grote winnaars. Hij won er goud op zowel de tijdrit als wegrace. Dit jaar wil Daniel dat succes graag herhalen, al benadrukt hij dat het niet gemakkelijk zal worden. “Het is echt heel zwaar, misschien zelfs zwaarder dan bij de eliterenners. Doordat het peloton een stuk kleiner is kun je je niet verschuilen. Para-cycling is veel meer pokeren en het gaat echt heel hard, bij tijdritten soms zelfs boven de 50 per uur. Soms win ik, maar soms ben ik ook niet goed genoeg voor de top 3 of top 5. Omdat de wedstrijd in eigen land is, wil er natuurlijk extra graag presteren. We gaan er hoe dan ook een groot feest van maken.”

Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op LinkedIn