Start sectie 1

 organised by

Nieuws

Rick Veldkamp: debutant en thuisrijder

woensdag 28 augustus 2019
De Nederlandse Para-Cycling selectie rijdt tijdens de UCI Wereldkampioenschappen Para-Cycling 2019 in Emmen een thuiswedstrijd. Dat geldt in het bijzonder voor tandemrijder Rick Veldkamp (21) uit Roden, die in eigen provincie zijn debuut maakt op een WK. Veldkamp: “Ik ben altijd blij om terug te komen in Drenthe.”

Hoe ben je met Para-Cycling in aanraking gekomen?
“Mijn vader reed altijd voor het goede doel een mountainbiketocht van Frankrijk naar Nederland. Nadat ik geslaagd was van de middelbare school mocht ik mee. Vrij snel kwamen we er achter dat het op een solofiets niet ging lukken. Ik heb vanaf mijn geboorte een oogziekte die ervoor zorgt dat ik door een koker kijk. In die koker zie ik bovendien wazig en zijn er delen van mijn gezichtsveld uitgevallen. Mijn vader heeft toen een mountainbiketandem geregeld. Hierop zijn we gaan trainen en hebben we toen de toch gemaakt. Via via zijn we daarna in contact gekomen met de KNWU. Tijdens een testtraining reed ik lek en ging onze achterderailleur doormidden, maar de coaches wilden me graag terugzien. Sindsdien is alles in een stroomversnelling geraakt.”  

Hoe is het om in de provincie Drenthe je debuut te maken op een WK?
“Het geeft zeker een extra drive om in eigen provincie de WK te rijden. Sowieso staan er veel bekenden langs de kant. Het is ideaal voor vrienden en familie omdat het om de hoek is. Daarnaast is Drenthe de provincie waar ik het liefst rijd. Vanwege de sport woon ik inmiddels in Arnhem, maar ik ben altijd blij om terug in Drenthe te komen.” 
Wat maakt de provincie Drenthe voor jou de mooiste fietsprovincie van Nederland?
“Het geeft mij ontzettend veel rust om hier te fietsen. Je bent echt met jezelf en je fiets. Voor mij persoonlijk is het daarnaast heel fijn dat er veel fietspaden zijn, voor mijn gevoel meer dan op andere plekken in Nederland. Doordat ze lang en overzichtelijk zijn kan ik er veilig trainen op mijn solofiets.”

Wat kunnen we van jou verwachten?
“In de wegrit zullen we waarschijnlijk knechten voor de andere Nederlandse teams. Het kan zijn dat we mee proberen te zitten in een vroege vlucht om de andere landen onder druk te zetten, maar ik denk niet we voor het podium rijden. We hebben onze pijlen vooral gericht op de tijdrit. Tijdens de World Cup in Oostende, in mei, zijn we vijfde geworden. Sindsdien zijn we aardig wat procenten sterker geworden, onder meer door het verbeteren van onze houding en het materiaal waarmee we rijden. We gaan meemaken of het genoeg is voor het podium, maar die ambitie is er in ieder geval wel.” 

Waarom moeten mensen komen kijken bij de WK?
“De mannen en vrouwen die er rijden, met welke beperking dan ook, zijn stuk voor stuk echte topsporters. Het gaat echt heel hard en we sparen elkaar niet. Ik zou zeggen: ‘kom kijken en laat de sport je overtuigen.”

Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op LinkedIn