Start sectie 1

 organised by

Nieuws

Mitch Valize: “Kan ik niet, ken ik niet”

maandag 9 september 2019
Mitch Valize (24 jaar) was vorig jaar een van de verrassingen tijdens de World Cup in Emmen. De handbiker (MH5-categorie) verraste met een late aanval de concurrentie en snelde achter kopman Tim de Vries naar een zilveren medaille. Een scenario waar hij graag opnieuw voor zou tekenen. Valize: “Als TeamNL willen we maar een ding en dat is winnen.”

Tot vier jaar geleden had Valize nooit gedacht aan een bestaan als topsporter. Hij volgde een master in de bewegingswetenschappen aan de Universiteit van Maastricht en wilde altijd al iets met sport doen, maar zelf deelnemen aan wereldkampioenschappen en andere internationale wedstrijden had hij nooit voor mogelijk gehouden. “Ik ben geboren met een verkort linkerbeen”, vertelt Valize zijn verhaal. “In 2015 is er een reconstructie gemaakt van mijn onderbeen. Pas tijdens mijn revalidatie kwam ik voor het eerst in aanraking met Paralympische sporten. De twintig jaar ervoor heb ik als mindervalide persoon gewoon met de valide sporters meegedaan. Ik voelde me ook nooit beperkt en deed alles wat anderen ook deden. Ik zeg niet voor niets altijd: kan ik niet, ken ik niet.” 

Valize probeerde tijdens zijn revalidatie verschillende sporten uit, onder meer para atletiek, zitvolleybal en para triatlon, maar zijn keuze viel uiteindelijk op het handbiken. Na de afronding van zijn studie en deelname aan de handbikebattle ging hij de sport twee jaar geleden in wedstrijdverband beoefenen. Sindsdien ging het snel met Valize, die vorig jaar zijn debuut maakte op de WK. In het Italiaanse Maniago verraste hij alles en iedereen met een bronzen medaille. Valize: “Mijn familie was afgereisd naar Italië. Toen ik over de streep kwam, dacht mijn moeder eerst dat ik Johan Reekers was. Dat geeft maar aan hoe groot de verrassing was.”
Verrassen zoals Valize in Emmen en Italië deed, zit er waarschijnlijk dit jaar niet meer in. De Italianen en Amerikanen weten nu ook wie Valize is. Bovendien rijdt Valize in de eerste plaats in dienst van kopman Tim de Vries, de wereldkampioen van de afgelopen twee jaar. “Als TeamNL willen we maar een ding en dat is winnen. We zijn het enige land met drie rijders aan de start. Dat is een voordeel waar we gebruik van moeten maken. Er is maar één ding echt belangrijk en dat is dat er een Nederlander op het hoogste podium staat. En dan het liefste onze kopman”, toont Valize zich bewust van zijn taak. Desondanks hoopt Valize stiekem op een zelfde scenario als vorig jaar in Emmen en Maniago, waarbij hij achter De Vries ook zelf een medaille kan veroveren. Het zou hem dichter bij zijn doel brengen om in 2020 aan de Paralympische Spelen deel te mogen nemen. 

Anders dan in Emmen ligt er in Tokio een parcours dat continu op en af gaat. Een rondje dat Valize naar eigen zeggen op het lijf geschreven is. Valize: “Het parcours heeft veel hoogtemeters en ook verschillende langere klimmen, daar ligt mijn specialiteit. Tokio is dus zeker een groot doel, daar wil ik shinen.” 

Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op LinkedIn