Start sectie 1

 organised by

Nieuws

Goud en anders niets: Vincent ter Schure

maandag 9 september 2019
Van 11 t/m 15 september vinden in Emmen de Wereldkampioenschappen Para-Cycling 2019 plaats. De mannen en vrouwen van TeamNL gaan in eigen land voor niets minder dan de wereldtitel. De tandem Vincent ter Schure/Timo Fransen won de afgelopen jaren bijna alles, maar een wereldtitel ontbreekt nog voor de Paralympisch kampioenen van Rio de Janeiro. Vincent ter Schure: “Ik ben gestopt om te zeggen dat het dit jaar wel gaat lukken.” 

Profiel
Naam: Vincent ter Schure
Geboortedatum: 24 oktober 1979 (39 jaar)
Woonplaats: Houten
Onderdeel: tandem (MB)

Belangrijkste successen: Paralympisch Kampioen wegwedstrijd (2016), Wereldbeker Para-Cycling (2019)
Sinds 2014 vormen Vincent ter Schure en Timo Fransen een duo op de tandem. Fransen zit voorop en is piloot voor Ter Schure, die vanwege de progressieve oogziekte Retinitis Pigmentosa (RP) nog slechts 20% kan zien. Solo koersen is daardoor niet langer mogelijk voor inwoner van Houten, die in de in het verleden gold als een talentvolle wielrenner. Ter Schure: “Ik kom uit Hardenberg, niet zo heel ver van Emmen. Ik heb vroeger in de jeugdcategorieën dan ook verschillende wedstrijden in Emmen gereden. Toen ik acht of negen was heb ik zelfs een keer de gele trui gewonnen in de Jeugdmeerdaagse van Emmen. Ik bewaar dus mooie herinneringen aan de wielerbaan.” 

Ook op de tandem won Ter Schure al in Emmen. Drie keer zelfs. Bij de wereldbekerwedstrijden in 2017 en 2018 won hij twee keer de tijdrit en vorig jaar was hij samen met Fransen ook de beste in de wegwedstrijd. En dat terwijl het parcours eigenlijk niet eens zo goed past bij de kwaliteiten van Team VIT. “Het klopt dat we beter tot ons recht komen op een selectief parcours met wat meer hoogtemeters, maar we hebben in het verleden bewezen ook op een vlak parcours de beste kunnen zijn. De afgelopen twee jaar in Emmen en dit jaar nog in Oostende, waar het ook zo vlak als een pannenkoek is.” 
Een wereldtitel in Emmen zou de bekroning zijn op de bijzondere samenwerking tussen Ter Schure en Fransen, die inmiddels vijf jaar geleden begon. “De samenwerking met Timo is zo mooi geworden, zo krachtig. Veel gaat zonder woorden, op gevoel. Ik weet bijvoorbeeld precies wanneer Timo op de pedalen gaat staan na een bocht of wanneer hij gaat schakelen. Dat zijn dingen die bij ons vanzelf gaan, daar hoeven we niks meer over af te spreken.” 
NK’s, wereldbekerwedstrijden en zelfs de Paralympische Spelen. Overal waren ze al de beste, maar gek genoeg nog nooit op een WK. “Ik ben de tel inmiddels kwijt, maar volgens mij hebben we vier keer zilver gehaald en een keer brons. En dan ook nog twee zilveren medailles op de Paralympische Spelen, al wonnen we daar natuurlijk ook een schitterende gouden medaille. We hebben in ieder geval al best vaak aan de linker- of rechterkant van het podium gestaan.”

Vorig jaar was het verschil in de tijdrit minder dan een seconde. Vijfenvijftig honderdste om precies te zijn was het verschil tussen de tandem Ter Schure/Fransen en het Britse duo Bate/Duggleby. Of het dit jaar wel gaat lukken, durft Ter Schure niet te zeggen. “Met iets meer geluk waren we al wereldkampioen geweest, maar ik ben gestopt om te zeggen dat het dit jaar wel gaat lukken, dat het onze beurt is of dat het deze keer onze kant op moet vallen. We kunnen niets anders doen dan ons zo goed mogelijk voorbereiden. Door hard te trainen en zorgen dat ons materiaal in orde is. Dan gaan we in Emmen zien wat het waard is.” 

Daarmee is niet gezegd dat Ter Schure niet gelooft in de wereldtitel. En dan vooral in de tijdrit. “Dat is het meest eerlijke onderdeel. Daar wint gewoon de beste, als je geen pech hebt tenminste.” Maar ook in de wegwedstrijd behoort de wereldtitel tot de mogelijkheden, volgens Ter Schure. En is het niet voor Ter Schure en Fransen zelf, dan in ieder geval voor een van de andere Nederlandse duo’s: Rick Veldkamp en Rick Flens of Tristan Banga en Patrick Bos. “We hebben gewoon drie heel sterke koppels die in principe allemaal op het podium kunnen eindigen. Daar moeten we gebruik van maken. Als land zijn we het eigenlijk aan onze stand verplicht om dit jaar de wereldtitel binnen te slepen. Wie dat maakt niet uit, we rijden allemaal in een oranje shirt.” 

Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op LinkedIn