Start sectie 1

 organised by

Nieuws

Ones to Watch: wie maken er kans op de regenboogtruien

maandag 9 september 2019
De deelnemers aan de UCI Wereldkampioenschappen Para-cycling komen uit alle hoeken van de wereld. Ondanks hun beperkingen en tegenslag in het leven staan ze nu op het hoogste podium in hun sport en strijden ze in Emmen om de wereldtitels. Dit zijn de grootste kanshebbers op de regenboogtruien in Emmen. 

Ryan Boyle (MT2)
Ryan Boyle (26) was negen jaar toen hij op een verjaardagsfeestje van een vriendje werd aangereden door een pick-up truck. De artsen ter plaatse geloofden dat Boyle het niet zou overleven. Hij moest een zware hersenoperatie ondergaan en lag meer dan twee maanden in coma. Toen hij ontwaakte moest hij opnieuw leren ademen, slikken, praten, eten en bewegen. Inmiddels is Boyle wereldkampioen para-cycling en won hij een zilveren medaille op de Paralympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro.

Kris Bosmans (MC3)
De Belgische selectie voor de Wereldkampioenschappen Para-cycling 2019 wordt aangevoerd door Kris Bosmans (38). Bosmans kreeg op zijn achttiende hersentrombose, waarvan hij twee jaar lang moest herstellen. Sinds 2008 komt hij uit in het para-cycling. Vorig jaar werd hij voor de tweede keer in zijn carrière wereldkampioen. Bosmans won daarnaast een zilveren medaille op de Paralympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. 

Ricardo Ten Argilés (MC1) 
Spanje kan rekenen op een ijzersterke selectie in Emmen. Eén van de kanshebbers voor Spaans goud is Ricardo Ten Argilés (44). Na een ongeluk met een hoogspanningskabel verloor hij beide armen en een been. Als zwemmer won hij medailles op de Paralympische Spelen van Atlanta (1996), Sidney (2000), Beijing (2008) en Londen (2012). In 2017 begon hij met een nieuwe missie: para-cycling goud op de Paralympische Spelen van Tokio.

Kara Douville (WH4) 
Kara Douville (31) brak bij een val tijdens het hiken een ruggenwervel. Een deel van haar lichaam raakte hierdoor verlamd en Douville kwam in een rolstoel terecht. De liefde voor buitensporten leidde haar uiteindelijk naar het handbiken. De Canadese is een van de concurrenten van de Nederlandse Jennette Jansen, die net als Douville bij de Wereldkampioenschappen Para-cycling 2019 uitkomt in de H4 categorie. Kan Douville het thuisrijdster Jansen lastig maken?

Thomas Frühwirth (MH4)
Thomas Frühwirth (37) droomde als fanatiek motorcoureur jarenlang van deelname aan de Dakar Rally, maar een ongeluk waarbij hij een lage dwarslaesie opliep bepaalde zijn toekomst anders. Als handbiker en triatleet behaalde de Oostenrijker alsnog grote successen. Naast een zilveren medaille bij de Paralympische Spelen van Rio de Janeiro won hij eerder onder meer twee bronzen medailles bij de Wereldkampioenschappen Para-cycling. 

Tobias Fankhauser (MH2)
Na zilver op de Paralympische Spelen in Londen (2012) en brons in Rio de Janeiro (2016) rest er voor Tobias Fankhauser nog slechts Paralympisch goud. Met concurrentie van onder andere de Amerikaan William Groulx  en de Italiaan Luca Mazonne zal dat echter niet gemakkelijk worden. In Emmen wordt duidelijk hoe de Zwitser er één jaar voor de Paralympische Spelen voor staat om zijn gouden doel te bereiken. 

Katell Alençon (WC4)
Katell Alençon (33) verstuikte in 2007 haar enkel toen ze van haar fiets wilde afstappen. Een onschuldige blessure met verstrekkende gevolgen. Complicaties leidden uiteindelijk tot amputatie van haar onderbeen. Sindsdien komt Alençon uit in het para-cycling. Afgelopen jaar bij de wereldbeker in Emmen was ze goed voor brons in de tijdrit en zilver in de wegrace. Lukt het haar dit jaar om op het hoogste treetje te komen staan?  

Alessandro Zanardi (MH5) 
Alessandro Zanardi is misschien wel de bekendste naam aan de start in Emmen. De voormalig Formule 1 coureur is inmiddels al 52, maar de Italiaan is nog altijd razendsnel. Op zijn erelijst prijken maar liefst tien wereldtitels en vier keer Paralympisch goud. De concurrentie mag dan flink zijn toegenomen – Nederlander Tim de Vries werd de afgelopen twee jaar wereldkampioen in de H5 categorie – Zanardi blijft iemand om rekening mee te houden. 
Paige Greco (WC3)
Ze was de koningin van de Wereldkampioenschappen Para-Cycling op de baan eerder dit jaar in Apeldoorn. Greco (22) won er maar liefst drie medailles, waarvan twee goud en een zilver. Greco die vanwege cerebrale parese uitkomt in het para-cycling liet daarnaast tijdens de wereldbekers in Corridonia (Italië), Oostende (België) en Baie-Comeau (Canada) ook op de weg tot de wereldtop te behoren. Kan ze haar seizoen bekronen met de wereldtitel in Emmen? 

Lora Fachie (Tandem)
Groot-Brittannië komt met een sterke selectie naar de Wereldkampioenschappen Para-Cycling 2019 in Emmen. Met name bij de tandems hebben de Britten verschillende kanshebbers op de wereldtitel. Eén daarvan is Lora Fachie. Samen met pilote Corrine Hall aast ze op een nieuwe wereldtitel, iets wat voor het laatst lukte in 2014. Bij de wereldbeker in het Canadese Baie-Comeau liet het duo alvast zien dat het met de vorm wel goed zit door zowel de tijdrit als de wegrace winnend af te sluiten. 

Sini Zeng (WC2)
De Chinese Sini Zeng (31) won dit jaar al in Nederland. Op de baan in Apeldoorn veroverde ze goud op de scratch en individuele achtervolging, waarin ze bovendien een nieuw wereldrecord neerzette. Ook op de weg behoort Zeng bij de kanshebbers voor de regenboogtrui. Vorig jaar in Maniago veroverde ze goud in de tijdrit, maar moest ze in de wegrace de Japanse Keiko Sugiura voor zich dulden.

Vincent Ter Schure en Timo Fransen
Vincent ter Schure en piloot Timo Fransen veroverden een gouden en twee zilveren medailles op de Paralympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. Een wereldtitel ontbreekt echter nog op het palmares van Tandemteam VIT. In Emmen willen ze daar verandering in brengen.


Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op LinkedIn