Start sectie 1

 organised by

Nieuws

Tandemduo Bangma en Bos wereldkampioen

zaterdag 14 september 2019
Zilver voor Martin van de Pol in de MC5-categorie

Tristan Bangma en Patrick Bos hebben op dag 4 van de Wereldkampioenschappen Para-cycling 2019 in Emmen goud gewonnen in de wegwedstrijd. Het is voor het tandemduo de eerste wereldtitel op de weg. Voor TeamNL is het de tweede gouden medaille bij de tandems op de WK in eigen land, eerder veroverde het duo Vincent ter Schure/TimoFransen de wereldtitel in het tijdrijden. 

Bangma en piloot Bos kenden een uitstekende generale voor de wegwedstrijd. De Nederlandse tandem won eerder dit jaar al de wereldbekers in Oostende (België) en Corridonia (Italië), bovendien kroonden zij zich vorige week zondag nog tot Nederlands kampioen. De wereldtitel ontbrak echter nog voor Bangma, die in 2016 samen met Teun Mulder Paralympisch goud won op de baan. In Emmen kwam daar samen met piloot Bos verandering in. 

Het Nederlandse duo kwam op het parcours rond het stadion van FC Emmen nipt als eerste over de finish, vóór een Spaans en Pools tandemduo. Bangma: “Dit is dé titel in het wielrennen, echt ongelooflijk dat het is nu gelukt is. En dan ook nog in eigen land.” Piloot Bos over het winnen van de wereldtitel: “Ik kijk er nu al naar uit om een jaar lang in de regenboogtrui te mogen rondrijden. Goud op de Paralympische Spelen in Tokio is het volgende doel, daar kunnen we nu met veel vertrouwen naar toewerken.” 

De andere Nederlandse duo’s, wereldkampioenen tijdrijden Vincent ter Schure en Timo Fransen en Rick Veldkamp/Rick Flens, werden in de wegrit respectievelijk vijfde en achtste. In de MC5-categorie zorgden Martin van de Pol verrassend voor zilver. De Barnevelder moest alleen de Italiaan Andrea Tarlao voor laten gaan. Daniel Gebru Abraham werd in dezelfde categorie achtste. Beide renners zijn ondanks hun beperking ook in het reguliere wielerpeloton actief. Stijn Boersma (MC3) en André Wijnhoud (MC2) werden in hun categorie negende en 16e.  

Jetze Plat drie keer wereldkampioen in twee weken tijd?
Op de laatste dag van de Wereldkampioenschappen Para-cycling in Emmen zijn er opnieuw volop medaillekansen voor TeamNL.  Zo komt topfavoriet Jetze Plat opnieuw in actie. De handbiker (MH5-categorie) hoopt voor de derde keer in twee weken tijd wereldkampioen te worden. Plat werd twee weken geleden wereldkampioen triatlon en won vrijdag goud in het tijdrijden. Daarnaast hoopt Tim de Vries op revanche, nadat hij in de tijdrit vier seconden tekort kwam ten opzichte van zijn rivaal Alessandro Zanardi – de Italiaanse oud Formule 1-coureur die in Emmen al twee regenboogtruien mocht aantrekken. Ook Jennette Jansen en Carmen Koedood zijn favoriet voor wereldtitels. Jansen kan gaan voor de dubbel, nadat ze vrijdag al de wereldtitel in het tijdrijden veiligstelde.  

Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op LinkedIn